Konsthistoria

Människan är en kreativ och skapande varelse och har varit det i alla tider. Redan på stenåldern skapade man målningar på grottväggarna och smycken att bära. Hur konsten sedan har utvecklats genom historiens tidsepoker kan vara spännande att följa och fördjupa sig i. Det finns många olika typer av konst, stilar och tekniker. En av dem är litografi.

 

Litografi
Litografier är en tryckmetod som uppfanns redan 1798 av Alois Senefelder. 1837 uppfanns färglitografin och idag tillverkas litografi med färger som är tryckta en åt gången, alternativt i separata intag.

Alois Senefelder (1771-1834), Hanfstaengl, Lithographie 1834

 

Konsten tillbaka i tiden
Om man tittar tillbaka har människan som sagt lämnat efter sig konst ända sedan vi blev en mänsklig art. I Mesopotamien utvecklades de allra äldsta civilisationerna och där efterlämnades mängder av konstverk, inte minst människoavbildningarna och härskarporträtten. Även det gamla Egypten efterlämnade mycket konstskatter. Vid de stora konungarnas dal finns gravplatser i främst pyramiderna, där man tillsammans med de döda begravde stora mängder konst tillsammans med andra skatter. Det antika Grekland hade en konst som influerades av både egyptierna och perserna. De grekiska skulpturerna var dock väldigt idealiserade och man kan inte så mycket av den grekiska vardagen i lämningarna. Under romartiden övergavs den grekiska stilen till viss del och man plockade in mycket av den orientaliska stilen. Bland annat började man med värdeperspektiv.

I den västerländska konstens historia kan man se tydliga skiftningar. Från medeltidens konst som i stort sett uteslutande skapades av kyrkan men under renässansen kom konstinfluenser från det gamla Grekland och Romarriket tillbaka, vilket förändrade konsten en hel del. Barocken tog sedan över från 1500-talet och in på 1700-talet, och då var det en särpräglad svulstighet som dominerade. När Rokokon under 1700-talet trädde in kom det mer lekfulla och lättsamma fram i motiven. Människor som var ute och hade picknick i en solig park exempelvis.

Under 1800-talet var romantiken dominerande. Den kom som en motreaktion mot det förnuft och den materialism som rådde vid den tiden. Romantiken var som starkast i länder som Storbritannien, Tyskland och Frankrike.