Att förbereda en konstutställning

Att leva på sin konst är inte alltid lätt men de som gör det brinner ofta för det och skulle aldrig komma på tanken att arbeta med något annat än att måla, skulptera eller installera. Själva målet med konst är att kunna visa upp den för omvärlden och göra sig ett namn, även om det är få som når hela vägen. När du ska förbereda en konstutställning är det viktigt att dina verk hamnar i ett vackert sken, och i rätt höjd för att komma till sin rätt i betraktarens ögon. Finns det fler tips att ta del av?

Ljussättning

Konstverk i mörka rum gör sig inte speciellt bra och står de i ett mörkt rum måste de ha rejält med ljus precis bredvid sig eller ovanför så att de syns och framträder. Ljusinstallationer kan bli finare i mörka rum men då krävs det också att själva installationen är skickligt utformad. Om det istället är tavlor eller skulpturer du ska visa upp kan det räcka med bra lampor, några ljusslingor eller helt enkelt ett stort och upplyst rum. Se bara till att ljuset inte blir störande och tar uppmärksamheten från själva konstverket.

Häng inte för tätt

Om du har många konstverk är det bra att hänga eller ställa dem i ett stort rum med högt i tak och med mycket mellanrum mellan sig. Annars kan det lätt se för plottrigt ut. Om du däremot har många små, likartade konstverk kan det vara mycket snyggt att hänga dem på en och samma vägg eller ställa dem tillsammans i olika höjder för att skapa ett enhetligt intryck, ungefär som en tavelvägg. Se bara till att samtliga verk får individuellt ljus samtidigt som de gör sig fina tillsammans med tanke på färg, motiv och form. Stora verk ska hänga enskilt och liksom bli huvuddelen av en vägg eller en del av ett rum.

Hur ska man hitta lokal?

Som ny i konstnärsbranschen är det särskilt viktigt att ställa ut och bjuda in till vernissager. Det är så man får en chans att sälja sina verk och att ryktet sprids från mun till mun i konstkretsarna. Både konstskolor och olika muséer har lokaler och kontakter för att hitta och hyra en utställningslokal billigt. I många fall kan du även göra dig bekant med en galleriägare och fråga om din konst kan ställas ut mot ett visst arvode av det du säljer. Ett annat tips är att gå ihop flera konstnärer och dela på kostnaderna. Under skoltiden brukar utställningar förekomma titt som tätt just för att skolan är mån om att eleverna får hjälp att marknadsföra sig och att skolan blir känd. Om du ställer ut i olika länder bör du också tänka på att kolla upp vilka regler som gäller.