5 tips för ett unikt sofföverdrag

Ett vitt sofföverdrag är lite som en blank canvas, det blir vad du gör det till. Dessvärre kan det bli ganska nersölat, men vad gör det när du enkelt kan skapa något nytt och tjusigt av överdraget? Från batikmönster till broderier – här har du fem tips för att skapa ett unikt sofföverdrag.

Låt sofföverdraget bli ett textilt konstföremål

Textilier passar särskilt bra till konst. De är nämligen tacksamma material att måla och sy på. Med ett sofföverdrag behöver du egentligen bara tänka snäppet större och aningen mer tredimensionellt än när du skapar en tavla.

Genom att måla eller sy stora mönster på exempelvis en Ikea Ektorp klädsel undviker du att skapa ett rörigt intryck. Stora mönster tenderar att bli väldigt smakfulla och kan dessutom smälta in i övrig inredning – alternativt bryta mot den på det effektfullaste sätt.

En vit eller enfärgad Ikea Ektorp klädsel är tacksam att arbeta med just för att den enkelt kan färgas till vilken färg du vill. Om du skulle söla ner klädseln i nuvarande skick kan du färga om den i tvättmaskinen hemma, det finns numera speciella medel för ändamålet.

5 tips för att skapa en unik soffklädsel

Hur kan du göra sofföverdraget till ett unikt konst- och inredningsföremål?

  • 1. Färga med olika batiktekniker. Batik innebär att du knyter en bit textil så att färgen lägger sig i läckra mönster och uteblir på vissa ställen. Tie-dye och shibori är två populära tekniker för batikmönster.
  • 2. Virka mormorsrutor alternativt köp virkade dukar på second hand och sy fast dem i ett mönster i soffklädseln.
  • 3. Skaffa eller gör schabloner och måla exempelvis stora bladmönster på en Ikea Ektorp klädsel.
  • 4. Doodla snygga mönster med hjälp av textilpennor.
  • 5. Brodera på soffklädseln. Du kan exempelvis göra korsstygn eller långstygn, liksom du kan utgå från färdiga mönster eller brodera på fri hand. Välj den broderiform som passar dig bäst!