Rama in din konst

Att rama in sin konst har många fördelar och i det här inlägget får du veta allt om hur du kan tänka när du ska välja en ram till din konst.

Välj rätt ram

Att välja rätt ram till din konst kan kännas svårt. Särskilt om man ser till marknaden för ramar då det finns många snygga ramar att välja bland. För att vara säker på att du väljer rätt ram ska du utgå från konstverkets motiv och välja material och färg därefter. Sedan väljer du själv om du vill att ramen ska matcha motivet i färg eller om du vill använda en ram för att rama in ditt konstverk bättre och därmed ge konstverket ett bättre fokus. En annan sak som kan vara bra att tänka på när du ska välja en ram till ditt konstverk är att storleken är viktig. Det kan vara svårt att veta om man inte köpt en ram förut men du ska alltid utgå från konstverkets storlek och välja en lika stor ram. Om ditt konstverk är 50×50 cm ska du välja en lika stor ram. Om du inte vet hur stort ditt konstverk är kan du enkelt mäta upp det med hjälp av en måttstock.

Material och färg

Det finns många olika material på ramar. De vanligaste materialen är trä, metall och plast. Vill du vara säker på att ditt konstverk håller ska du välja en ram av metall eller av trä. Det finns även en hel del olika färger på ramar. De vanligaste är trä, svart, vitt, guld och silver. På konstmuseer hänger de flesta ramarna i pampiga ramar av guld. Men det kanske passar bättre med en något mer neutral färg på ramen om syftet är att den ska hänga i någons vardagsrum. Om du är osäker på material och färg kan du alltid prova dig fram och se vilken ram som passar ditt konstverk bäst.

Tjocklek

Något annat som du bör tänka på när du ska välja en ram till ditt konstverk är dess tjocklek. Det finns många olika tjocklekar att välja bland. Både de som är flera centimeter tjocka och de som är något mindre. Om ditt konstverk är litet kan det vara snyggt med en tjockare ram. Om ditt konstverk är stort kan det vara snyggt med en smalare ram.