Konstfack

Funderar du på att ta steget och söka till en utbildning i konst eller design? I Sverige finns ett flertal högre utbildningar inom konst som inte bara hjälper dig att utveckla ditt konstnärskap utan även förbereder dig för arbete i Sverige likväl som internationellt. Skolorna är väl ansedda och kan med lång erfarenhet, gott rykte och kompetent personal konkurrera med konsthögskolor i övriga Europa.

Antagningsprocess

I Stockholm finns det tre konstutbildningar på högre nivå och skolan Konstfack, belägen vid Telefonplan, är kanske den som klingar mest bekant. Konstfack erbjuder utbildning i konst men även konsthantverk och design. Antagningsprocessen ser lite annorlunda ut än om du söker till exempelvis en ingenjörsutbildning. Här är det inte främst dina betyg som är viktiga, även om du måste ha behörighet för högskola, utan dina arbetsprover samt intervju du får göra i samband med ansökan är det som avgör huruvida du blir erbjuden en plats eller inte.

Det är bra om du börjar att förbereda dig i god tid och går igenom respektive sida för design, konst och konsthantverk på deras hemsida för mer information om vilka arbetsprover som förväntas av dig. Arbetsproverna ska laddas upp och sändas in via antagning.se. En intervju där du får ge din syn på konst, vad den betyder för dig och samhället samt varför just du ska ha en plats på konstfack är bra att gå igenom innan. Nervositet är vanligt att känna inför intervjuer men om du är väl förberedd minskar stressen du eventuellt känner.

Om du är intresserad av konsthantverk och smycken är det troligt att en utbildning kan leda till arbete inom just den branschen. Att få göra vackra förlovningsringar i vitguld hos ett väl ansett företag med stor variation och utrymme för kreativitet är något som inte bara behöver vara en dröm.

Vårvernissage och julmarknad

På konstfack går det cirka 850 kreativa individer och med duktiga lärare som är utbildade i de olika konstnärliga ämnena är det omöjligt att inte utvecklas i den miljön. Där finns allt och lite till. På skolan kan du även utbilda dig till att få en masterexamen eller bli just lärare i exempelvis design. Varje år anordnas utställningar och marknader där du får chans att visa upp din konst för allmänheten men också sälja den. Varje vår är det vernissage och det brukar vara mycket uppskattat. Vintertid anordnas julmarknad dit många människor söker sig för att titta, inspireras och köpa konst. Varje utställning och marknad ger dig en chans att sprida din konst och på så vis göra dig ett namn i konstvärlden.

Efter avslutad utbildning ligger världen framför dig, om det så är fortsatta studier eller arbete i Sverige eller utomlands. Trots en del konkurrens inom kultur är dina möjligheter goda med en utbildning från Konstfack i ryggen. Till Konstfack söker du på våren och den startar till hösten.

Lycka till med dina konstnärliga studier!