Att måla kurbits

Vill du lära dig måla kurbits? Denna dekorativa målarkonst från 1700-talet har sina rötter i Dalarna. Målarna av kurbits kom huvudsakligen från Leksand och Rättvik men även andra mindre orter. I Leksand var motiven mer strikta och välkomponerade medan Rättviksmålarna stod för ett mer målande uttryckssätt. Från början målades bilder med inspiration från Bibeln men personerna i motiven fick dräkter från orten och blommor och blad omgav de bibliska motiven. Man visste inte hur växtligheten i Jerusalem såg ut och då skapade man istället fantasifulla och extravaganta blomrankor. Traditionell kurbits kännetecknas av frodiga blad, mittros, stamrosor och skruvax.

Kurbits är populärt bland yngre

Idag är det många som vill lära sig måla kurbits. I den traditionella kurbitsmålningen används vissa färger och ett visst formspråk. I dag kan man dock använda sitt eget formspråk och nya färger vilket gör att kurbitsen kan varieras i oändlighet. Från dalahästarna känner alla till kurbitsmålningen men nu designas löparkläder med kurbits också. Kurbits har blivit en trend som kommit för att stanna och det märks eftersom det är väldigt många yngre som är intresserade av att lära sig mer om kurbits. Flera studieförbund och folkhögskolor håller kurser i kurbitsmålning. Man får lära sig den traditionella tekniken med färger och penseldrag. När man väl lärt sig den traditionella tekniken kan man sedan utveckla sig och måla mer fritt.

Våga prova själv

Vill du prova på att måla kurbits själv kan du ha nytta av några tips. Använd färger som är halvmatta och i gammaldags färgskala. Välj ett mönster som är symmetriskt, alltså lika både till höger och vänster. Skissa först upp mönstret innan du börjar färglägga. Håll dig till en bit i taget av målningen och växla mellan att måla vänster och höger sida eftersom du då lättare får symmetri i din målning. Experimentera lite med penslarna genom att ta olika stora. Skulle det bli lite ojämnt är det ingen fara utan då kan du istället bygga på så att det blir lika även på andra sidan.