Kungliga Konsthögskolan

Kungliga konsthögskolan erbjuder Sveriges äldsta högre utbildning i fri konst. Utanför konst- och kultursfären är den något av en doldis men inom konstvärlden är den väldigt känd och av många ansedd vara den bästa i landet, kanske rentav i hela norden.

Skolan erbjuder både ett kandidatprogram och en master. Det går även att söka till både kandidat och master på en gång och då slippa söka till masterprogrammet när man avklarat sin kandidat. Som en del av utbildningen producerar man utställningar och texter av både konstnärlig och akademisk art. Ateljésamtal varvas med teoretiska diskussioner.

Det är bara runt 2 % av de ansökande som blir antagna varje år. Klasserna är små med 15 studenter i varje. Man väljs av en professor som man sedan är knuten till under hela sin utbildning. Om man inte trivs med sin professor är det dock fritt fram att byta. Varje professor har friheten att bygga upp sitt eget undervisningsprogram och således kan det bli stor skillnad på ens utbildning beroende på vilken professor man har. Naturligtvis har skolan vissa riktlinjer som alla professorer måste anpassa sig efter, vilket garanterar att man får en kvalitativ utbildning.

Skolan har vidare några av de absolut bästa verkstäderna av konsthögskolorna i Sverige. Oavsett vilket medium man vill arbeta i, kan man här testa allt. Varje verkstad har kvalificerad personal som hjälper studenterna genomföra sina projekt på bästa sätt. Läget på Skeppsholmen mitt i Stockholm är fantastiskt även det. Alla studenter får en ateljé på plats. I de lägre årskurserna delar man och i de senare får man en egen. Studenterna har tillträde till sina ateljéer dygnet runt, året runt.

Utbildningen har en stark internationell prägel och det går att göra utbyte världen över hos en av skolans många partnerinstitutioner. Varför inte vara i Kina ett halvår? Eller kanske Österrike? Ett hett tips är att säkra sitt boende i god tid. För hjälp med det klicka här och sök på den plats du funderar på att bege dig till. Konstnärers arbetsfält är internationellt så det är lika bra att börja bygga upp sitt nätverk tidigt.

I Sverige finns det dessutom många stipendier att söka som konstnär vilket förenklar livssituationen avsevärt. Dock ska man veta att det är svårt att försörja sig som konstnär och många får ha extrajobb vid sidan av, trots långa utbildningar. En bra sak med detta är dock att det avskräcker de som inte verkligen vill bli konstnärer. Således håller utbildningen hög nivå och du som student kommer vara omgiven av extremt hårt arbetande människor. Tillsammans kommer ni kunna arbeta på er konst med total fokus utan att behöva oroa er för försörjningen, tack vare studiemedel. Så om du besitter konstnärsdrömmen kan det vara värt att göra ett studiebesök. Det kan ju inte skada. Vem vet, du kanske går till historien som en betydande konstnär.