Konstfack – skolan för kreativa konstnärssjälar

Konstfack – skolan för kreativa konstnärssjälar
Drömmer du om ett liv som konstnär eller designer? Om att få skapa, måla, teckna och förverkliga dina estetiska visioner? Kanske längtar du efter att få arbeta med händerna och ägna dig åt konsthantverk av något slag? Eller så är du sugen på att undervisa i något konstnärligt ämne? Då kan Konstfack, Sveriges största konst- och designskola, vara något för dig. Konkurrensen i konst- och designvärlden är hård. Det finns många som drömmer om ett kreativt liv och för att öka sina chanser att lyckas är det ofta en god idé att kombinera sin passion och sin talang med en gedigen utbildning. För den som är intresserad att lära sig mer om konst finns många sätt, till exempel via böcker, hemsidor och tv-kanaler. Canal Digital har ett mycket brett utbud av kanaler via digital-tv som visar program som är konstrelaterade.

 

Konstfacks bakgrund
Konstfacks föregångare grundades redan år 1844 av konstnären och folklivsforskaren Nils Månsson Mandelgren. Då hette skolan ”Söndags- och ritskola för Handtverkare i kungliga akademien för de fria ritkonsternas hus”. Idag är Konstfack en svensk, statlig högskola. Det går cirka 900 elever på skolan. Konstfacks rektor är sedan år 2012 Maria Lantz. Konstfack har sedan 2004 sina lokaler vid Telefonplan i Stockholm, i ett område som heter Midsommarkransen. Husen som hyser Konstfack är K-märkta och byggda i typisk funkisstil. De var från början fabrikslokaler, men har nu omvandlats till mer än 20 000 kvadratmeter design- och konstskola.

 

Utbildningar på Konstfack
På Konstfack finns dels ett treårigt utbildningsprogram som leder till en konstnärlig kandidatexamen, dels ett tvåårigt Masterprogram – en påbyggnadsutbildning som ger en konstnärlig masterexamen. Skolan erbjuder även ett ämneslärarprogram för den som vill bli ämneslärare i två konstnärliga ämnen på antingen högstadienivå eller gymnasienivå. Därutöver erbjuder skolan även ett antal fristående kurser i olika ämnen, för den som redan är yrkesverksam inom bild-, design- och konstområdet. De fristående kurserna har som syfte dels att utveckla elevernas eget skapande och ge det ytterligare utrymme, dels att öppna möjligheter till olika forskningsprojekt inom konst, design och konsthantverk. Läs gärna mer om de olika utbildningarna på Konstfacks egen hemsida. Det finns olika inriktningar på kandidatprogrammet. Eleverna kan välja mellan grafisk design och illustration, industridesign, inredningsdesign och möbeldesign, keramik och glas, konst, textil samt ädellab. På den avancerade nivån ges fyra olika masterprogram; Konst, Craft, Design och Visuell kommunikation. På wikipediafinns också mycket bra information om såväl skolan och dess historia som de olika utbildningarna som Konstfack erbjuder.

Konstfack - skolan för kreativa konstnärssjälar 1